dissabte, 14 de novembre del 2009

Escissió? Potser si, però quin és el problema?

Ahir el diari avui va publicar un article d’en Vicent Sanchis anomenat “Els punts dèbils de Reagrupament”. En aquest article, l’autor apunta com un dels principals punts dèbils el fet que es percebi Reagrupament com una escissió d’Esquerra Republicana i afegeix que “I no cal ser doctor en politologia per recordar què va passar amb la primera gran escissió dels republicans” referint-se sens dubte al Partit per la Independencia del Colom i la Rahola.
Aquest argument no és original d’en Sanchis. L’hem escoltat múltiples vegades. Sembla que ser una escissió (del que sigui) ha de ser per força negatiu.
Abans de continuar, cal dir que jo tampoc estic d’acord en que Reagrupament sigui una escissió d’Esquerra. Es cert que Joan Carretero i molts dels seus associats venim d’ERC, però n’hi ha molts més que venen de CDC o que mai han militat a cap partit. En tot cas, si és vol definir Reagrupament con una escissió, jo el definiria com una “escissió del catalanisme polític parlamentari”. Reagrupament, conceptualment, és una escissió d’Esquerra i de CiU a parts iguales. És una escissió de la manera de fer política dels partits nacionals actualment.
I tornat al fil original de l’article, comparar Reagrupament amb el PI és un argument molt gastat. Es diu: “En el seu dia, el PI es va separar d’Esquerra i va fracassar estrepitosament i per tant això li passarà a Reagrupament” i es repeteix com si això fos la segona llei de Newton, però la política no és una ciència exacta. Ni Reagrupament és com el PI ni el context en el que es va produir l’escissió del PI és el context polític actual.
Avui en dia, Esquerra és un partit en plena decadència. És un partit “apestat”, perquè definir-se com a independentista i no parar de perdre vots quan l’independentisme no para de pujar és per fer-s’ho mirar. I en aquest context, ser una escissió d’una cosa que es desintegra, si s’aconsegueix donar la imatge que Reagrupament s’emporta “les coses bones” i a Esquerra romanen les “coses dolentes”, el que alguns veuen com un punt feble, pot esdevenir un punt fort.
Al 2003 i desprès a les eleccions al parlament de l’Estat Espanyol, ERC (era com es deia llavors) va aconseguir uns resultats espectaculars. Havia de créixer i arribar a desbancar a CiU com a referent del catalanisme polític. Un munt de gent els va votar. Alguna cosa va portar a que aquesta gent diposités la seva confiança en ERC i “aquesta cosa”, es a dir, l’esperança que ERC portes a Catalunya a la independència i a la regeneració política encara roman en la majoria d’aquests catalans. La prova que això és així és que les enquestes diuen que l’independentisme i la decepció amb el sistema polític actual no paren de créixer.
Hi ha molta gent que renega absolutament d’Esquerra i recela profundament de CiU (com ja ho van fer al 2003). Reagrupament ha d’aconseguir que si la gent la percep com una escissió, en tot cas l’ha de considerar la “bona escissió”.

5 comentaris:

reflexions en català ha dit...

També parlo del Sanchis, però això de l'escissió només de passada.

Pixa bastant fora de test.

Salut.

Anònim ha dit...

REALISME AMICS REALISME¡
EL CARRER TE LA MATEIXA PERCEPCIO D'ESCISSIO, DE LA QUE PARLA EL SRO.SANCHIS,POTSER ES UN VIRAGE PERO LA GENT NO TE "CULTURETA" POLITICA.
NO SI POT FER MES?.
JUGANT AMB BCN.

Josep-Empordà ha dit...

Si, val, però Reagrupament és una escissió d'ERC.

Reagrupament era un corrent intern d'ERC...si o no?...SI!!

Aleshores de qué estem parlant?.

Ja está bé que ho volgueu presentar com un altre cosa...i que us hi esforceu, però al pa, pa i al vi, vi.

I dit aixó, molta sort i que us n'ensortiu si és a un fi de bé per Catalunya.

Joan ha dit...

Josep,

Reagrupament era en origen un corrent intern dins ERC, si. Però ara no es així i en forma part gent de multiples procedencies. I hi ha molta gent que quan era un corrent dins ERC no tenien ni idea de la seva existència i en canvi ara el coneixen. Jo veig "mala llet" en dir a aquesta gent que acaben de "descubrir" Reagrupament que "alerta" que és una escissió d'ERC. Es com si jo anes a un advocat i algú em digues, alerta, que la familia d'aquest advocat no tenia un duro.
Però de tota manera, el meu article no anava d'això. Precisament el que reivindico és que es igual si s'ens veu o no com una escissió. Reagrupament no pot evitar que la gent "l'acusi" de ser una escissió per fer-li mal. El que s'ha de centrar és en donar el missatge que escissió o no, les seves accions aniran encaminades a complir els dos objectius: la independencia i la regeneració democratica i que per tant, no tenim a veure res de res amb el "partit mare".

I per acabar, et vull agrair el teu dessig de que tinguessim sort. Jo crec sincerament que si ens en sortim, serà bo per Catalunya.

Anònim ha dit...

No pot ser que es percebi a Reagrupament només com a uns que van marxar d'Esquerra. Som molts els reagrupats que no havíem militat mai a cap partit polític o que venim d'altres llocs, i això s'ha de donar a conèixer. Ajudaria a aconseguir la transversalitat tan necessària.