divendres, 17 de juliol del 2009

Els 11.000 milions (*)

Un argument que ningú ha utilitzat per criticar el nou model de finançament és l’origen dels famosos 11.000 milions que l’Estat Espanyol ha d’aportar al pot a repartir entre les comunitats autònomes.
En realitat, el nou sistema de finançament hauria d’haver consistint en un (veritable) nou model de repartiment dels recursos aportats per cada comunitat de manera que les comunitats que més aporten i que menys reben haurien de rebre més per corregir el desequilibri. Aquest nou sistema hauria d’haver penalitzat a aquelles comunitats que viuen de la “sopa boba” i que no inverteixen els recursos rebuts per créixer sinó que mantenen la seva economia basada en la “subvenció”. Com que ZP es va comprometre a que ningú perdi, la manera de fer-ho ha estat retocant el model de repartiment lleugerament i que l’administració central aporti una part al pot comú. D’aquesta manera, totes les comunitats “incrementen la xifra” però en el fons, el sistema de repartiment segueix sent injust (perquè en el fons no varia gaire a com era). I aquí be la trampa. L’estat es compromet (o no, perquè això s’ha de veure) a aportar 11.000 milions addicionals. Els partits del tripartit ens venen això com la panacea, com si algú altre pagués la propina. I jo em pregunto: D’on surten aquests 11.000 milions? Es que l’Estat posarà en marxa la maquineta d’imprimir bitllets? Es que aniran a la Unió Europea a reclamar-los? Incrementaran el dèficit públic? No senyor!! Aquests 11.000 milions sortiran dels impostos que paguen els ciutadans de l’Estat Espanyols (ull, menys dels que paguen bascos i navarresos) i per tant bona part d’aquesta milionada sortirà de la butxaca dels catalans.
Hem d’estar preparats, perquè en els propers anys, patirem un increment d’impostos i/o una retallada (encara més gran) d’inversions en infrastructures al nostre pais.
No ho dubteu, com quasi tot en aquest territori que anomenen Espanya, els catalans acabarem pagant aquests 11.000 milions.

(*) Com que això de l’euro enganya una mica, vull remarcar que 11.000 milions d’euros son un bilió, vuit-cents mil milions de pessetes. Poca broma.

1 comentari:

Anònim ha dit...

El principal està en publicitar únicament l'increment respecte l'anterior model. Bé lincrement fictici que rebrem d'aquí a quatre anys.
És evident que si tocava restablir l'equilibri i Catalunya rebia poc, ha calgut incrementar més la xifra catalana que algunes altres. És evident, també, que essent la població catala tant alta en comparació a altres CCAA, ens tocarà globalment més.
Amb el nou sistema seguim expoliats i els recursos finals per càpita seran inferiors a la mitjana, però la xifra absoluta d'increment, 3.855, és escandalosament més alta que la d'altres CCAA.
És evident que publicitar només aquesta dada i no els recursos finals afavoreux a tothom menys als catalans. El PSOE pot vendre als incauts una xifra que sembla un èxit, i el PP pot seguir alimentant la catalanobia.
Mentrestant, nosaltres cornuts i a pagar el veure.