dimecres, 11 de març del 2009

500.000 signatures per l'autodeterminació

Que la manifestació “Deu Mil a Brussel•les per l’autodeterminació” ha estat un èxit rotund no ho dubta ningú. No ho dubtem els que varem assistir i l’organització, no ho dubten alguns mitjans de comunicació que en principi van callar i no ho dubten els politics, que estan passant de puntetes pel tema i es mantenen callats.

Ara, la plataforma 10mil proposa un nou repte: recollir les signatures per presentar una ILP (Iniciativa legislativa popular) al parlament per convocar un referèndum d’autodeterminació el proper 12 de setembre de 2010. Hi ha qui pensa que això és perdre el temps, que per molt que es vulgui, aquest referèndum no es farà. No es pot fer sota el “marco constitucional” com ben be va quedar demostrat al Pais Basc amb la consulta que proposava el PNB. Això és cert, però el que no veuen els detractors de l'iniciativa, es que lo de la ILP i lo del referèndum és una excusa. No te importància. Lo important és la recollida de signatures en si. S’han de recollir el màxim de signatures possibles. S’ha de fer una nova demostració de força de la societat, igual com ha estat la demostració de força de la manifestació a Brussel•les.

Per tot això, proposo no “confondre” a la gent amb “tecnicismes” i canviar el lema. En lloc de “Impulsa un Referèndum D’Autodeterminació. Iniciativa Legislativa Popular” i seguin el mateix estil dels 10 mil, el lema podria ser:

500.000 SIGNATURES PER L’AUTODETERMINACIÓ

Simple, oi?

Es un repte ambiciós, com portar 10.000 catalans a Brussel.les ho era. I s'ha aconseguit.

Realment 500.000 signatures som moltes signatures. Son 10 vegades més signatures que les que la llei requereix per presentar una ILP, però torno a repetir que lo de la ILP és irrellevant. Lo realment important és la recollida de signatures en si. I recollir 500.000 signatures és un repte suficientment important com per no passar desapercebut. La gent sabrà que si es vol aconseguir, caldrà que la mobilització sigui total. Els 10.000 que varem estar a Brussel•les tenim un repte, trobar 50 patriotes cadascun que signin.

A més, si parlem de “referèndum”, la gent pot al•legar que és perdre el temps i amb aquesta excusa no signar. El lema 500.000 signatures per l’autodeterminació és diàfan. Estàs d’acord amb l’autodeterminació? Doncs signa. Si no signes, quedes retratat.

Per finalitzar, hi ha gent que va al•legar que posar una xifra (10.000) a l’objectiu de la manifestació a Brussel•les va ser un error perquè d’alguna manera condicionava l’èxit o el fracàs a aconseguir aquesta xifra. Però jo crec que va ser al reves, perquè la gent tenia un objectiu, arribar a 10.000 i sabia que per arribar a aquesta xifra tenia la responsabilitat d’anar-hi. Si suposem que no s’hagués arribat ni a 2000 persones (es a dir hagués segut un fracàs) els culpables del fracàs no haguessin segut els que haguessin anat, sinó els que no haguessin anat.

Si la iniciativa 500.000 signatures per l’autodeterminació acaba en fracàs, la culpa la tindran els que no han signat, els que al final, quant s’ha de demostrar amb fets i no amb paraules el compromís per la Nació, no hauran signat per l’autodeterminació.

I si al final la iniciativa 500.000 signatures per l’autodeterminació és un èxit...

imagineu.

5 comentaris:

Unknown ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Unknown ha dit...

Bon plantejament Joan.
Trobo que és més atractiu i més (com ja he escrit) si la ILP no és acceptada a tramit.

Joan ha dit...

Aquesta nit he pensat. Acabo d'enviar aquest escrit a dos promotors de la iniciativa 10mil.cat

500.000 Signatures per l’autodeterminació.

Objectiu
Demostrar als partits polítics catalans la força real del moviment independentista. Fer una demostració de força de la societat civil similar o superior al que ha representat la manifestació a Brussel·les.

El lema 500.000 signatures per l’autodeterminació és senzill i no permet “altres interpretacions”. Estàs d’acord en que la gent dels Països Catalans exerceixi el dret a l’autodeterminació? Doncs signa. Si no signes es que no estàs d’acord.

Perquè 500.000?
Es tracta de buscar un objectiu ambiciós, molt ambiciós. Fins i tot que sembli inabastable. Es una manera de motivar. Cap independentista es pot quedar al marge. Si volem aconseguir 500.000 signatures, ningú pot inhibir-se no solament de signar, sinó de fer campanya activa recollint signatures. Si la iniciativa fracassés quedaria molt clar per culpa de qui hauria fracassat. No es el moment de vacil·lacions ni tacticismes.

Procediment de recollida.
Es tracta d’aprofitar la web i les xarxes socials. Proposo una iniciativa basada amb tres passos: Descarrega, Fes signar, Envia. Amb un banner que apunti a la web.
Tothom ha de poder descarregar-se el formulari de signatures, a continuació signar ell i fer signar als seus amics i coneguts i finalment enviar els formularis per correu ordinari (a un apartat de correus).

A mesura que es rebin els formularis, es poden anar introduint a un sistema informàtic (aquesta és una feina dura que també es podria distribuir entre molts voluntaris) i per tant informar “on-line” a la web de la situació de la recollida de signatures. A part del numero de document d’identitat, el nom i la signatura, es pot recollir el codi postal i d’aquesta manera informar de com va la recollida territorialment.

S'ha de treballar en xarxa. Tenim els mitjans tecnics.

Seguint l’esperit dels 10mil.cat...

CREC QUE HO PODEM ACONSEGUIR.

Anònim ha dit...

I un milió? Crec que encara impressionaria més, i sobretot als polítics contraris a l'autodeterminació (perquè no la volen o perquè no gosen!). Cap partit té el suport de 1 milió de vots, i per tant, un milió de signatures seria una manera de pressionar molt forta. Ja m'enteneu...

Que cap català que vol la independència es quedi sense signar!

1 Milió de signatures per l'autodeterminació !!!

Anònim ha dit...

Bona iniciativa, endavant !