dijous, 12 de març del 2009

Empresaris de fireta

Sembla bastant demostrat que l’empresari català no és massa partidari de que Catalunya esdevingui un estat independent. Els prohoms, mestres de les finances a casa nostra no volen ni sentir parlar de separar-se d’Espanya. “Que faríem sense Espanya?”, “Com podríem prosperar sense l’inestimable ajuda dels nostres amics espanyols” pensen. “Si ens separem d’Espanya sortiríem perdent!” acaben sentenciant.

És Espanya una ajuda per l’empresariat català o és més aviat un llast?

S’acaba de publicar la llista Forbes dels “bilionaris” del mon, es a dir, els 793 personatges (la majoria empresaris) amb un patrimoni superior al “bilió” (americà) de dolars (1000 milions de dolars).

A aquesta llista hi ha 12 homes i dones residents a l’Estat Espanyol. Fins i tot n’hi ha un en el TOP 10, Amancio Ortega, l’amo de la cadena de botigues Zara. Però si mirem qui son aquest 12 personatges, ens trobem, oh sorpresa, que no hi ha cap empresari (o empresària) català. El més aproximat es un tal Enrique Banuelos que resideix a Valencia i va fundar la immobiliària Astroc. Tenint en compte que l’any passat tenia un patrimoni de 7700 milions de dolars i que aquest any “nomes” en te 1000 milions, te poc futur a la llista.

“Home, l’Estat Espanyol és un Estat gran i te només 12 “bilionaris”, si no n’hi ha de catalans és per casualitat”, podrien al•legar alguns. Llavors, això vol dir que només els grans estats tenen representants a tant selecta llista? Veiem amb detall els països europeus homologables en població als Països Catalans: Àustria (8M d’habitants) te tres membres, la República Txeca (10M) en te un, Belgica (10M) també en te un, Irlanda (4M) en te quatre, (5,5M) Dinamarca en te 2, Suècia (9M) en te cinc, Noruega (4,5M) en te 4 i Portugal (10M) en te dos. Fins i tot hi ha a la llista (cosa curiosa) una nació sense estat: Escòcia amb 5 milions d’habitants està representada a la llista per JK Rowling (si, si, l’autora de la saga de Harry Potter). Veiem que paisos petits tenen proporcionalment més representants que l'Estat Espanyol.

No vull que se’m mal interpreti. Jo soc d’esquerres i em repugna l’existència de gent amb fortunes de tal magnitud que si se la volguessin gastar tindrien seriosos problemes. El que vull fer pales amb aquest article és que no crec que sigui casual que no hi hagi cap empresari o empresària catalans a la llista Forbes. A qualsevol país “normal” d’Europa hi ha gent “podrida de pasta”, però a Catalunya no. Benvolguts empresaris catalans, malgrat el que pugueu pensar, que Catalunya formi part de l’Estat Espanyol és UN MAL NEGOCI.

1 comentari:

Joan ha dit...

Fe d'errades.

En realitat si que hi ha un bilionari "català". Isak Andic és el fundador i propietari del grup textil Mango. Es jueu i es va traslladar de Turquia a principis dels 50. Te la seva residencia a Barcelona.

Podeu consultar més informació a

http://es.wikipedia.org/wiki/Isak_Andic
http://es.wikipedia.org/wiki/Mango_(moda)

No he trobat informació a la viquipedia (en català) ni a la wikipedia en anglès.