dimecres, 11 de novembre del 2009

I de l’elecció del President, que n’hem de fer?

Sembla que s’ha obert el “debat” sobre la llei electoral catalana. Avui els mitjans en vam plens. Que si Montilla diu una cosa, que si Castells en diu una altra (Ai Castells, Castells), que si CiU vol acabar amb les llistes tancades, que si Esquerra calla (son les 17:41 i encara no he llegit que hagin dit ni piu). En fi.

A menys d’un any de les eleccions i amb la necessitat de 90 vots a favor, tot quedarà en foc d’encenalls. Ara debaten, desprès s’acusaran mútuament de la responsabilitat del fracàs.

Però jo no volia parlar d’això. Volia parlar d’un altre aspecte de la llei electoral de la que ningú ha parlat fins ara (i dubto que ho facin). De l’elecció del President. Seguirà escollint-lo el Parlament? I la separació de poders entre legislatiu i executiu com queda?.

El president de la Generalitat, la màxima autoritat del Pais, l’hauria d’escollir els electors en sufragi directe i si cal a doble volta. És com ho fan per exemple a França o als EUA. És la única manera d’evitar presidències “legals” però il·legítimes. És la única manera 100% democràtica.

5 comentaris:

Anònim ha dit...

Un debat interessant que ningú s'ha atrevit encara a posar sobre la taula. Molt em temo que res canviarà i que tot continuarà igual

Anònim ha dit...

JO TAMBE CREC QUE TOT CONTINUARA MES O MEINYS IGUAL.
LA PARTIDOCRACIA ES MOLT FORTA I LLAMINERA.
JUGANT AMB BCN.

Josep-Empordà ha dit...

Quant siguem una repùblica, triarem president.

Ara se li diu president, però no ho és, com en Zp, que en qualsevol pais civilitzat s'anomenaria primer ministre.

Normalment, el titol de president va associat al de cap de l'estat.

Joan ha dit...

Josep,

No t’ho prenguis a mal, però la teva resposta és molt sorprenent. Que em diguis que creus millor que el president l’esculli el parlament pel motiu que sigui estaria bé. Seria una opinió tant vàlida com la meva.
Ara, que justifiquis que no s’ha d’escollir el president per sufragi directe perquè no som una Republica (indirectament es desprèn que perquè formem part d’Espanya). Que t’autolimitis en una cosa que malgrat pertànyer a l’estat espanyol encara tenim plena competència. Perquè et limites? Perquè menystens la figura del president de la Generalitat?
Fixat bé. Dius:
Ara se li diu president, però no ho és, com en Zp, que en qualsevol país civilitzat s'anomenaria primer ministre. Normalment, el títol de president va associat al de cap de l'estat.
Fixa’t que estàs dient que el president de la Generalitat en realitat no és més que un “primer ministre” d’un govern regional, subordinat a un poder superior, l’Estat Espanyol.
Ep! Tens raó, això és així. L’altre dia en Carretero va dir el mateix que tu. Es cert que ho va dir amb unes altres paraules bastant iròniques, però va dir exactament el mateix. I molts us vau tirar a sobre

Jordi Benplantat ha dit...

A mi no em preocupa com es tria el president de la CAE de Catalunya.
Devolució Constitucions Catalanes, i el President que el triin els Braços. No m'estaria malament un bisbe, i si es el d'Urgell, millor. Digueu-me rar, pero abans rumieu una mica el que estic dient-vos.
Salut i Devolució