dijous, 17 de desembre del 2009

L’inexistent factor humà al Parlament

Hi ha una pel·lícula molt coneguda anomenada Jocs de Guerra (WarGames). Segur que tots l’heu vist. L’argument va d’un estudiant que es cola a l’ordinador central que controla el sistema de míssils estratègics dels EUA i està a punt de provocar la III guerra mundial.
La pel·lícula comença mostrant l’escena en que els encarregats de prémer el boto pel llançament d’un míssil reben una ordre, simulada, per iniciar l’atac. Com que no es poden comunicar amb el control central per confirmar l’ordre, han de seguir el protocol i prémer el botó. Es veu com un dels oficials es nega a fer-ho. L’escena és rellevant per la pel·lícula, ja que a partir d’aquest exercici en el que un percentatge del oficials en nega a prémer el boto, els responsables acorden substituir a les persones per uns sistemes automatitzats. Hi ha un general, que discrepa obertament d’eliminar el factor humà en aquest punt de la cadena de comandament. Aquesta escena al principi no s’acaba d’entendre, però al final cobra importància. Quan l’ordinador està a punt de llançar els míssils cap a la URSS, des del control no poden fer res per aturar-ho. Si no s’expliqués l’escena del principi, l’espectador podria pensar: cony! que telefonin als controladors dels silos per dir-los que es una falsa alarma.
Avui, els diputats de CiU al congrés ha votat per error a favor de la LOFCA. No han pensat, s’han limitat a seguir com si fossin màquines les ordres que rebien del “control central”.
Que quedi clar que no ho dic per criticar a CiU en particular. Ha estat un accident i el que avui li ha passat a CiU li hagués pogut passar a qualsevol altre (com de fet ja ha passat altres vegades).
El que vull denunciar és aquest sistema parlamentari en la que els individus (els parlamentaris) només actuen com a màquines programades per obeir ordres del “control central”. Aquest últim, no sempre emet l’ordre adequada.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Doncs és un exemple perfecte del que passa avui en dia. De què serveixen les sessions a qualsevol cambra si ja se sap d'antuvi el què es votarà? Per què gastar tant en desplaçaments, cotxes oficials, protocols, dietes... que votin des de casa via Internet i llestos.

Josep-Empordà ha dit...

Bona pelicula, si senyor!.

Estas segur que ha sigut un error?.

Has llegit la portada del Periodico?.

Au, vinga!... fes un exercici d'investigació i ves lligant caps.

No, és que ja saps que jo soc molt mal pensat i sempre procuro anar una mica més enllá. És el que té tenir una mica de pràctica en cercar informació.

Perqué has de saber que, encara que ho creguis, la politica no és un joc de nens, la crueltat pot arribar a ser extrema.

Joan ha dit...

Et refereixes al titular "El Congrés dóna llum verda al finançament autonòmic després de sumar suports de CiU i PNB"?

Un titular ambsolutament indecent. Llegint-lo sense entrar en la noticia, sembla com si fos un acte voluntari de suport a la LOFCA per part de CiU

No se que vols dir amb lo de lligar caps. Però sent mal pensat, l'encarregat d'ordenar el sentit del vot era Sanchez Llibre, i justament avui ha sortit a la llum que l'estan investigant. Insinues que Sanchez Llibre no "ha comés" cap error?

Van per aquí els trets?