dilluns, 14 de desembre del 2009

Reflexions post 13D

La primera reflexió que em ve al cap és sobre la “decepció” que ha representat la “baixa participació”. Reconec que jo també soc dels que se’ls ha quedat la cara “de tonto”. M’esperava una major participació i per tant una “victòria per golejada”. Això de guanyar per la “mínima” no m’ho esperava.

Però aplicant un símil futbolístic (ho sento, se que estan molt sobats els símils futbolístics, però van tant be!), podem comparar el resultat del referèndum amb el partit Barça-Madrid de l’altre dia (i el de la primera volta de la temporada passada). El Madrid va venir al Camp Nou amb molta por i va fer el millor partit del que porta de temporada. Va jugar al Barça “de tu a tu”. El Barça per contra, va jugar un partit normalet. No és pot dir que va jugar malament, però de cap manera és va veure el millor Barça. Es podria dir que va jugar “a mig gas”. El resultat 1-0 a favor del Barça. La reacció a Madrid: “Sabor a victòria”. L’any passat va passar el mateix. El Madrid va sortir content del Camp Nou malgrat perdre. Es van confiar i al partit de tornada, quan ens jugàvem la lliga, quan anava de debò, quan havien de guanyar-nos, van encaixar el mític 2-6. Pim, pam.

Fa dies justament donava aquest argument a un company “decebut” pel 1-0. Ara, m’aplico el mateix argument a mi.

La segona reflexió la vull dedicar al lamentable espectacle que ens han donat el Lopez Tena i els de la coordinadora nacional. Considero a Lopez Tena un actiu molt valuós per la causa de l’independentisme i la feina que ha fet a Osona ha estat molt bona i s’ha notat en els resultats. Però dit això, aquest home s’ho hauria de fer mirar. Sembla mentida que una persona “tant intel·ligent” sigui capaç d’anar al dia següent de les consultes i dir el que ha dit donant arguments a l’enemic. A mi em sembla que Lopez Tena té tendència a fer declaracions “en calent” i a muntar-se una pel·lícula ell sol que malgrat pugui ser certa, la seva actitud el fa fotre la pota. Recomano escoltar la seva intervenció al programa l’Oracle del Xavier Graset on va “pixar fora del test”. No se si això de ser notari o d’haver sigut membre del “Consejo General del Poder Judicial” li ha trastocat el seny. Moltes vegades, tenir la raó no et justifica per dir determinades coses. I l’actitud d’en Lopez Tena ha donat un titular a la rata Zaragoza, quan no en tenia cap.

A més, en Lopez Tena ha acusat als membres de la coordinadora nacional de “voler aglutinar independentistes per llançar una nova força política”. No havíem quedat que era això? No havíem quedat que passades les consultes era el moment de fer política al Parlament que és on es poden resoldre aquests temes? Llavors a que estem jugant? O no pretén ell que el partit del que forma part s’apunti al carro? Perquè si no cal una nova força política i amb CiU ja n’hi ha prou per aconseguir els objectius que persegueixen les consultes, “per aglutinar independentistes”, que ho digui clar o que faci que la seva formació política ho digui clar.
O es que el senyor Lopez Tena veu les consultes només com un “divertimento” per tenir distret al personal fins les properes eleccions on al final, només participin les opcions de sempre, proposant el de sempre?

7 comentaris:

Josep-Empordà ha dit...

Benvolgut compatriota Joan,

A Catalunya li calen molts Lopez Tena i li sobren molts espabilats que branden pancartes independentistes perqué no tenen altre cosa a fer ni a oferir.

O apostem per la excelencia, la seriositat i la feina ben feta o no serem.

Cal destriar el grá de la palla. Cal fer el que calgui per la Nació catalana...menys el ridìcul.

Joan ha dit...

Benvolgut Josep,

Al Lopez Tena se li ha escalfat la llengua i una cosa que hauria de quedar fora de la vista de l'enemic, ho ha esbombat publicament i en el pitjor moment. Ha fet un flac favor a la causa de les consultes i d'aquests ja en porta dos. Pot ser ja no és casualitat.

Jo al Lopez Tena "encara" el tinc en bona consideració, però que vols que et digui; les ultimes actuacions que li he vist fer no m'han acabat de fer el pes. Una cosa és que fasis la feina ben feta i l'altra que això et doni "ascendent" per tractar al demés con si fosin merda.

Aquest també és un problema d'aquest Pais. Massa salvapatries "omnipotents". Amb una mica més d'humiltat per part de tothom, la cosa aniria molt millor.

Perquè tens raó. Cal fer el que calgui menys el ridicul. I qui ha fet el ridicul en aquest cas?

Pep Pla ha dit...

Jo també he de reconèixer que pensava que les consultes d’ahir obtindrien uns millors resultats pel que fa a la participació. Però, avui, amb el cap fred, he tractat de fer un anàlisi dels resultats, i la veritat és que no son tant dolents. De fet son prou bons per animar-mos a fer el següent pas.
Per tal de comparar, he mirat les dades del referèndum de la constitució, ja que si els resultats varen ser suficients en aquell moment, també ho haurien de ser ara.
El referèndum de la constitució espanyola del 78 va tenir una participació del 67%, amb un suport per al si d’un 88%. Això equival a un 59% del cens.
El referèndum d’ahir va tenir una participació del 27%, amb un suport al si d’un 95%. Això equival a un 25% del cens.
En resum: ens cal convèncer a un 34% dels votants.
Un 34% pot semblar una xifra brutal, enorme, descomunal... però no ho és. La xifra brutal és el 25% aconseguit sense suport dels mitjans, sense campanya electoral, sense suport dels partits polítics.
Una campanya com cal, amb mitings, anuncis a la televisió, etc... podria afegir un 15% o 20% als votants del si. El suport explicit de determinats (partits) polítics podria afegir un altre 10% o 15%. Es a dir, en una situació normal podríem estar rondant el 50% del cens a favor. Ens caldria convèncer i motivar a un 4% addicional per tal d’assolir uns resultats suficients. Tindríem un referèndum amb una participació del 67% i un 88% de resultats favorables. El que podríem qualificar d’un resultat inapel·lable.

Alguns diran que l’altra banda també faria campanya mediatica, i també tindria el suport de partits polítics, però... no estan fent ja la campanya, i no tenen el suport polític des de fa temps? I encara així hem obtingut els excel·lents resultats del diumenge. Ens hem de felicitar i seguit treballant.

(Respecte als comentaris del Lopez Tena, no cal donar-los masa importancia. Poden ser deguts al vedetisme o a la enveja, o a l'emprenyament per haver fet les coses be, quan a altres llocs no s'han fet tant be. El que si que cal es treballar per a que totes les properes consultes tinguin uns indexos de participació superiors. Esperem que ara que ja s'han fet a Osona, es pugui fer servir la experiencia per corregir errors i millorar)

Anònim ha dit...

El López Tena ja és la segona que deixa anar. Ple que fa a les consulte,s un èxit rotund. Amb els mitjans, sense cap publicitat ni ajut s'ha mobilitzat a moltíssima gent. Encara que no ho vulguin reconèixer, han quedat descol·locats.

Andreu ha dit...

L'Alfons López Tena en sap. I ho ha demostrat novament. Com fa ja molts anys. I com a bon demòcrata pluralista, es seriós i responsable. I ho demostra. I es evident que el que diu respon al que indiquen els fets, els termes objectius, les condicions objectives que deien els amics del PSUC a la clandestinitat...

I es objectiu i responsable, quan indica que això de Barcelona s'ha d'endarrerir, i quan diu que es una irresponsabilitat democràtica, a més d'irrepsonsabilitat, el que algunes persones han dit a primera hora en nom d'una Coordinadora "Nacional a mitges" (perque Osona decideix no en forma part, per exemple), que ni s'ha reunit per a decidir res, ni pot anar canviant de feina a gust del que alguns membres d'alguns no partits els hi vé de gust cada matí.

Jo us suggeriria que vegeu l'Agora d'aquesta nit...i, ja està tot dit.
Per en López Tena, es clar.

Es molt divertit, no curíos, perque es repetit, com la gent amb rigor i personalitat, amb criteri, i didàctica, els més capaços, son vistos amb enveja, por, i gairebé acolloniment per altres. I ja s'intenta desacreditar-los sense fets, es clar, perque els fets demostsren que a Osona s'ha superat el 40% de participacio (merit de la gent, i de l'ALT, director de la campanya organitzadora) i a la resta de 131 municipis ben justet s'ha arribat al 21%.

EL doble de participació.

Lopez Tena actua, i hoi fa molt bé. I el que diu respon a la realitat.

I als qui no els hi agradi, que facin com els antipuloistes de vocació, esperar 25 anys, si poden, però aixi, sempre diran que tenien la raó..................PERÒ LA FEINA L'HAURA FET EN LOPEZ TENA (de CDC, per cert, ho recordeu..)

Bona nit.

Cordialment

Joan ha dit...

Es com aquell que es prepara un conferencia durant dies. El public està expectant i despres de hora i mitja d'excelent discurs, es fot un rot.

Tota la bona feina que ha fet a Osona (que li reconec i admiro) l'ha fotut a parir en un tres i no res.

Vull pensar que inconcienment. O pot ser perque es de CDC?

marc ha dit...

Els seriosos i patriotes són els de CDC, Joan, Sembla emntida que no ho vegis...

hehe